Υλικά
ντομάτες ποικιλία πομοντόρο
αλάτι
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες, τις κόβουμε στα δύο ή στα τέσσερα και τις αλέθουμε στο multi.
Tις περνάμε από την μηχανή για σάλτσα, για να φύγουν τα σποράκια και η φλούδα. Αν δεν έχουμε το μηχάνημα αυτό, τις περνάμε από ένα μεγάλο σουρωτήρι.
Βάζουμε τη σάλτσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα να βράσει προσθέτοντας περίπου 1-2 κ.σ. αλάτι (με το μάτι). Ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να μην μας κολλήσει. Όταν φτάσει στην πυκνότητα που θέλουμε αποσύρουμε από την φωτιά και γεμίζουμε με την καυτή σάλτσα αποστειρωμένα βάζα*, μέχρι πάνω. Τα κλείνουμε καλά με το καπάκι και τα γυρίζουμε ανάποδα. Τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν τελείως χωρίς να τα κουνάμε.
Τα φυλάμε στο ντουλάπι μας μέχρι να τα χρειαστούμε. Αφού ανοίξουμε ένα βάζο και δεν χρησιμοποιήσουμε όλη τη σάλτσα, ρίχνουμε λίγο λαδάκι στην επιφάνεια της και τη βάζουμε στο ψυγείο.
*Για να αποστειρώσουμε τα βάζα, τα πλένουμε πολύ καλά με ζεστό νερό και σαπουνάδα και τα βάζουμε στο φούρνο ανάποδα στους 100oC για 10'. Κλείνουμε τον φούρνο και τα αφήνουμε μέσα μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
2oς τρόπος
Κατ' αρχήν αποστειρώνουμε τα βάζα: Τα ξεπλένουμε με καυτό νερό, στρώνουμε καθαρή πετσέτα στην σχάρα του φούρνου, τοποθετούμε τα βάζα επάνω ανάποδα και τα αφήνουμε για μισή ώρα περίπου στους 100 βαθμούς.
Πλένουμε καλά τις ντομάτες και αφαιρούμε τα κοτσάνια και όση από τη φλούδα είναι ζαρωμένη ή ιδιαίτερα σκληρή. Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια, πετώντας όσο περισσότερα σπόρια μπορούμε.Ρίχνουμε την ντομάτα σε μεγάλη κατσαρόλα και την βάζουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και αφήνουμε να βράσει για 45-60 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας πότε-πότε για να μην κολλήσει.Προσθέτουμε αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη. Μόλις η σάλτσα πήξει σβήνουμε τη φωτιά και όπως είναι μέσα στην κατσαρόλα την πολτοποιούμε με το μπλέντερ χειρός (ράβδος). Εναλλακτικά, την ρίχνουμε λίγη-λίγη στο μπλέντερ.Με μεγάλη προσοχή και χρησιμοποιώντας πετσέτα για να τα κρατήσουμε, γεμίζουμε αμέσως τα καυτά βάζα μέχρι επάνω με την καυτή σάλτσα, τα βιδώνουμε ερμητικά και τα γυρίζουμε ανάποδα. Τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν και κατόπιν τα φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Όταν ανοίξουμε ένα βάζο το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τελειώσει.
Θα την χρησιμοποιήσουμε σε κοκκινιστά κρέατα, ζυμαρικά, λαδερά, πίτσες!
Θα την χρησιμοποιήσουμε σε κοκκινιστά κρέατα, ζυμαρικά, λαδερά, πίτσες!