MARDI-DI-NEWS

ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ,ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

ΞΕΡΟΤΗΓΑΝΑ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΡΟΔΟΥ (ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ)


Φωτογραφία του χρήστη Οι αγγελοι του φωτος.

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:
3 φλιτζ. Αλεύρι μύλου
3 φλιτζ. Αλεύρι μαλακό
2 ποτήρια Ελαιόλαδο
2 ποτήρια φρέσκο χυμό Πορτοκαλιού
Σταχτόνερο(ή νερό με σόδα)

Για το σιρόπι:
1 κιλό Νερό
1 κιλό Ζάχαρη
Χυμό από 1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Η δυσκολία αυτής της συνταγής είναι να πετύχεις το σχέδιο του ξεροτήγανου.
Αρχικά φτιάχνουμε το ζυμάρι.Αναμιγνύουμε το αλεύρι με σταχτόνερο, δύο ποτήρια λάδι, το χυμό πορτοκαλιού και τη σόδα και ζυμώνουμε
Η ζύμη πρέπει να είναι σκληρή για να αρχίσουμε να τη δουλεύουμε. Την κόβουμε σε μικρότερα μπαλάκια και τη δοκιμάζουμε πάνω στο ξύλο.Πρέπει να είναι ομοιόμορφη, αρκετά σκληρή αλλά και λίγο μαλακή για να μπορούμε να την ανοίξουμε σε φύλλο.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης και το ανοίγουμε με λεπτό πλάστη σε ένα μεγάλο κυκλικό φύλλο.
Τα κόβουμε με ένα μαχαίρι σε μακρόστενες λωρίδες πάχους περίπου 5 εκ. Μετά κόβουμε τις λωρίδες σε λεπτότερες γραμμές από τη μία άκρη μέχρι την άλλη ( προσοχή τη μία λωρίδα μη την χαράξετε μέχρι το τέρμα).
Κρατώντας τη μία άκρη , στρίβουμε σε όλο το μήκος της τη λωρίδα και μετά τη τυλίγουμε σφιχτά γύρω- γύρω από το κέντρο.

TIP: Για να σχηματιστεί ένα «λουλούδι» και να μην μας ανοίξουν τα φύλλα κολλάμε καλά τη μία λωρίδα στην κάτω πλευρά.

Τηγανίζουμε τα λουλουδένια αρχαγγελίτικα ξεροτήγανα σε καυτό λάδι σε μια πολύ βαθιά κατσαρόλα. Η φωτιά πρέπει να είναι χαμηλή για να ψηθεί καλά το ξεροτήγανο και στο εσωτερικό του.
Μόλις τα βγάλουμε από το λάδι, τα βουτάμε αμέσως για 1 λεπτό στο ζεστό σιρόπι και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Τα τοποθετούμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν.
Σε ένα άλλο πιάτο, έχουμε βάλει καβουρδισμένο σουσάμι, κανέλλα και ζάχαρη για να τα πασπαλίσουμε.Τα περιχύνουμε ένα- ένα με λίγο μέλι.

Printfriendly