MARDI-DI-NEWS

ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ,ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Συνταγή σπαθόλαδου

Το σπαθόλαδο ή βαλσαμέλαιο είναι προιόν που παράγεται από το φυτό σπαθόχορτο ή υπερικόν και από ελαιόλαδο.

Αφού κόψουμε το φυτό κοντά στο άνθος του, χωρίς να το ξεριζώσουμε και μάλιστα στην εποχή που βρίσκεται σε ανθοφορία (Μάης – Ιούνης), ρίχνουμε τις κορφές με τα άνθη σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Θάσου, οξύτητας 0,3 - 0,8 βαθμούς, το οποίο βρίσκεται μέσα σε γυάλινη φιάλη, σε ποσότητα 40% σπαθόχορτο και το υπόλοιπο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Θάσου και το αφήνουμε στον ήλιο για 2-3 ημέρες ούτως ώστε να κοκκινήσει. ΔΕΝ πρέπει να αφήνουμε το σπαθόλαδο περισσότερες ημέρες στον ήλιο, γιατί το ελαιόλαδο που περιέχει, αν είναι εκτεθειμένο για αρκετές ημέρες στον ήλιο ταγκιάζει και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο, παρά μόνο για εξωτερική χρήση.

Μετά από 30 έως 40 ημέρες το σπαθόλαδο είναι έτοιμο για χρήση.

Πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Το σπαθόλαδο δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι.


Φαρμακευτικές ιδιότητες του σπαθόλαδου

Πρόκειται για το περίφημο Βάλσαμο των αρχαίων Σπαρτιατών, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι πολεμιστές για την επούλωση των πληγών από τα σπαθιά των αντιπάλων.

Είναι αναλγητικό, αντιφλεγμονώδες, επουλωτικό, είναι ιδανικό για κάθε πόνο ρευματικό και για τους πόνους των αρθρώσεων. Για κάθε είδους πληγές, κακώσεις, μώλωπες, εγκαύματα, φλεγμονές, έλκη, οιδήματα.

Για κράμπες, πιασίματα και ψύξεις, νευραλγίες και πονοκεφάλους. Κάνουμε επαλείψεις ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονά. Μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε τοπικά επιθέματα με μια διαποτισμένη γάζα.
Εφαρμογή του σπαθόλαδου:

Στην περιοχή που υπάρχει το πρόβλημα, αφού την καθαρίσουμε, επάλειψη με αρκετή ποσότηταΣπαθόλαδου ούτως ώστε αυτή «να λαδίσει». Στη συνεχεία αφήνουμε το Σπαθόλαδο για λίγη ώρα (30'-60') μέχρι να απορροφηθεί.

Το Σπαθόλαδο ή Βαλσαμέλαιο είναι επίσης πόσιμο. Συνιστάται ιδιαίτερα για το έλκος, τις κολίτιδες, την επώδυνη πέψη και τις ξινίλες του στομάχου. Τελευταία χρησιμοποιείται και ως αντικαταθλιπτικό, πάντα βέβαια με την συμβουλή του γιατρού και όχι σε μεγάλες δόσεις, όταν παίρνουμε και χάπια.

Πίνουμε μισό κουταλάκι του γλυκού, το πρωί, νηστικοί, και το βράδυ πριν την κατάκλιση, και όποτε παρουσιάζεται πρόβλημα. Συνιστάται η συχνή λήψη σε μικρές δόσεις. Ως πόσιμο δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα με υπέρταση.

Ιδανικό για κάθε θεραπευτικό ή χαλαρωτικό μασάζ, μπορεί να εμπλουτισθεί με αιθέρια έλαια, ανάλογα με την περίπτωση, ή να συνδυαστεί με άλλα έλαια (π.χ. αμυγδαλέλαιο, έλαιο αβοκάντο κ.λ.π.).Επίσης με μελισσοκέρι και πρόπολη δημιουργεί κεραλοιφή που βοηθά στα σκασμένα χείλη, τα χέρια και αναπλάθει τα κύτταρα.
Επισημάνσεις :

Επειδή η Υπερικίνη (Hypericin), που εμπεριέχεται στο φυτό είναι φωτοευαίσθητη ουσία συνίσταται η χρήση του Σπαθόλαδου ή Βαλσαμέλαιου. κυρίως τις βραδινές ώρες.

Το Σπαθόλαδο ή Βαλσαμέλαιο παρασκευάζεται στην Θάσο από άγριο σπαθόχορτο το οποίο συλλέγεται από τις ορεινές πλαγιές των βουνών (όχι καλλιεργημένο) της Θάσου και βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, από την γνωστή ποικιλία ελιάς Θρούμπα Θάσου, η οποία περιέχει την μεγαλύτερη ποσότητα 1237 μg/g καρπού, της αντιοξειδωτικής, αντικαρκινικής ουσίας, με την επιστημονική ονομασία Ελαιοευροπαΐνη.

Προσοχή..!!

Το αποξηραμένο σπαθόχορτο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως αφέψημα σε συνδυασμό με άλλα αρωματικά φυτά και να το πίνουμε σαν τσάι ή ως σκόνη για την παρασκευή διαφόρων αλοιφών, γιατί έχει χάσει το 50% από τις ιδιότητές που έχει, όταν είναι φρεσκοκομμένο.

Printfriendly