MARDI-DI-NEWS

ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ,ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Lahmacun της Κωνσταντινούπολης

Σχετική εικόνα

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι
2 κτΣ ελαιόλαδο
1 κτΣ βούτυρο (αρωματικό tip)
2 κτγ. μαγιά ξερή
1 κτγ. ζάχαρη
1 κτγ. αλάτι
1 κούπα (~200 ml) χλιαρό νερό


για την επικάλυψη:



500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 σφηνάκι λιαστό Σαμιώτικο κρασί
2 ντομάτες αποφλοιωμένες & λιωμένες
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας 

2 πιπεριές ψιλοκομμένες
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 κρεμμύδια στον τρίφτη
1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
5 κόκκους μπαχάρι 
½ κτγ. πιπέρι καγιέν
½ κτγ. κύμινο 
αλάτι, πιπέρι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε φλοίδες και δουλεύουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά, μέχρι να ψιχουλιάσει. 
Προσθέτουμε τότε το χλιαρό νερό λίγο – λίγο, μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική. Σταματάμε το …δούλεμα και σκεπάζουμε το ζυμάρι με μια πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Σειρά παίρνει τώρα ο κιμάς. 
Ξεκινάμε σοτάροντας το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο. Τα αφήνουμε να μαλακώσουν αλλά προσέχουμε να μην αλλάξουν χρώμα. Για να μην αρπάξουν, ρίχνουμε λίγο αλάτι. Προσθέτουμε τον κιμά, τις πιπεριές, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με ένα μεγάλο πιρούνι για να τον «σπάσουμε» σε μικρά κομματάκια και να καβουρδιστεί ομοιόμορφα.
Σβήνουμε με το Σαμιώτικο και προσθέτουμε τις ντομάτες και τον πελτέ. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τον αφήνουμε να γίνει.





Μόλις ετοιμαστεί, τον αποσύρουμε από την εστία και αφού κρυώσει, προσθέτουμε ανακατεύοντας το μαϊντανό, αφήνοντας στην άκρη μια μικρή ποσότητα για το σερβίρισμα. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο (λέμε τώρα!!!) στους 220ο C. 
Πιέζουμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε 8 μέρη. 
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε στρογγυλές (όσο γίνεται) πίτες, πάχους 1 cm περίπου. 
Στρώνουμε τα ταψάκια μας με λαδόκολλα, αλείφουμε με ελαιόλαδο το χαρτί και τοποθετούμε επάνω τις πίτες μας. Τις αφήνουμε κανένα 10λεπτο να περιμένουν και απλώνουμε στην επιφάνειά τους τη σάλτσα με τον κιμά. Το μέρος που μένει ακάλυπτο, το αλείφουμε με ελαιόλαδο.


Φουρνίζουμε για 8 με 10 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο και σερβίρουμε πασπαλίζοντας την επιφάνεια με τον υπόλοιπο μαϊντανό!!! Οι πίτες μας πρέπει να είναι αρκετά ελαστικές με καλοψημένες άκρες, έτσι ώστε να μπορούν να λυγίσουν και να τυλίξουν μέσα τους ότι άλλο θέλουμε να βάλουμε (περί ορέξεως…). Έστυψα και λεμόνι, που του πήγαινε γευστικά, αλλά δε με ενθουσίασε. Ίσως επειδή ο κιμάς δεν είχε αρνί.


Printfriendly