MARDI-DI-NEWS

ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ,ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Δυσπεψία

Δεν πρόκειται για ασθένεια, καθώς η δυσπεψία είναι μια κατάσταση που προκαλείται από την προβληματική λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι λόγοι που αυτό συμβαίνει μπορεί να είναι πολλοί και διαφορετικής φύσεως, όπως επίσης και τα συμπτώματα. Το πιο σύνηθες από αυτά είναι το φούσκωμα / βάρος στο στομάχι, τα ρεψίματα αλλά και οι καούρες (ξινίλες). Τα συμπτώματα είναι δυνατό να επεκταθούν σε πονοκέφαλο, ναυτία, άσχημη γεύση στο στόμα, διάρροια κλπ. Το οπλοστάσιο της φύσης είναι γεμάτο με πολεμοφόδια για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας:

1) Ο χυμός λεμονιού είναι ότι πρέπει για τις καούρες. Δυο κουταλάκια της σούπας ημερησίως, νηστικοί το πρωί μέσα σε ζεστό νερό, δρουν προληπτικά. Η ίδια ποσότητα μετά το φαγητό καταπραΰνει τα συμπτώματα.

2) Οι ρίζες του άκορου κάλαμου χρησιμοποιούνται ευρέως στις χώρες της Αφρικής και της Νότιας Ασίας για ποικίλες χρήσεις. Πρόκειται για ένα είδος καλαμιάς που φυτρώνει στις όχθες των ποταμών και των λιμνών. Αν αγοράσουμε από κάποιον ειδικευμένο βοτανοπώλη ρίζες άκορου, μπορούμε να βράσουμε 50 γραμμάρια σε ένα λίτρο νερό, αφήνουμε τρία λεπτά, σουρώνουμε και να το πίνουμε στη διάρκεια της ημέρας. Καταπολεμά τη δυσπεψία και τη γαστρεντερίτιδα.

3) Μια εύκολη λύση που δρα προληπτικά κατά της δυσπεψίας είναι ο άνηθος. Μπορούμε να βάζουμε άφθονο ωμό άνηθο στις σαλάτες μας καθημερινά καθώς ανακουφίζει από κάθε είδους στομαζικές διαταραχές. Προτείνεται ιδιαίτερα και με απόλυτη ασφάλεια για παρόμοια συμπτώματα σε παιδιά.

Αχιλλαία
4) Για άλλη μια φορά το ωμό σκόρδο δρα καταλυτικά κατά των στομαχικών διαταραχών και της δυσπεψίας. Βοηθά πολύ και στη χώνεψη. Είναι αυτονόητο πως κανείς πρέπει να τρώει όσο σκόρδο αντέχει το στομάχι του.

5) Επίσης, οι κορυφές και τα άνθη της αψιθιάς είναι αποτελεσματικά εναντίον των στομαχικών διαταραχών και της δυσπεψίας. Σαν έγχυμα, αφήνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αψιθιά σε μια κούπα βραστό νερό για δέκα λεπτά. Πίνουμε από ένα φλυτζάνι τρεις φορές την ημέρα.

6) Το βάλσαμο ή υπερικό σαν αφέψημα μετά από κάθε γεύμα είναι ένα ιδανικό χωνευτικό. Βράζουμε 1-2 κουταλάκια του γλυκού σε μια κούπα νερό και το πίνουμε.

7) Η αχιλλαία έχει πάμπολλες θεραπευτικές ιδιότητες και μια από αυτές είναι και η δράση κατά της δυσπεψίας.  Βράζουμε δυο κουταλάκια σε ένα φλυτζάνι με νερό για 10 λεπτά και πίνουμε 2-3 φορές την ημέρα.

8) Για τη βαρυστομαχιά και ιδιαίτερα για την κατανάλωση λιπαρών και βαρειών γευμάτων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θυμάρι. Φτιάχνουμε ένα έγχυμα βάζοντας δυο κουταλάκια αποξηραμένους ανθούς σε ένα φλυτζάνι βρασ΄το νερό για 10 λεπτά. Πίνουμε αμέσως μετά το τέλος του γέυματος. Καλό είναι να αποφεύγουμε τέτοιου είδους γεύματα για να μη χρειάζεται μετά να πιούμε θυμάρι για να συνέλθει το στομάχι μας.

Printfriendly