Γκρέιπ φρουτ |
1) Από πολύ παλιά, η εκτίμηση που έτρεφαν οι λαοί στην τσουκνίδα ήταν μεγάλη, όσο και η
προσφορά της στην αντιμετώπιση ποικίλων ασθενειών. Μια από τις χρήσεις της, που έχει τις ρίζες της βαθειά μέσα στους αιώνες, είναι και η πρόκληση κνησμού στις φλεγμονές από αρθρίτιδα. Το κεντρί της τσουκνίδας έχει πολλές χημικές ουσίες και κάποιες από αυτές καταπραΰνουν τα συμπτώματα του πρηξίματος. Λιώνουμε το φυτό στην παλάμη μας, αφού έχουμε φορέσει γάντια ή κρατώντας το μέσα σε ένα ύφασμα, και τρίβουμε την άρθρωση που είναι πρησμένη προκαλώντας φαγούρα. Οι περισσότεροι που ακολουθούν αυτόν τον τρόπο λένε πως μέσα σε λίγα λεπτά το πρήξιμο υποχωρεί.
2) Μια δέυτερη χρήση της τσουκνίδας στην αρθρίτιδα είναι η κατάπωση του ζωμού των φύλλων της. Μπορούμε να τη φτιάξουμε σε αφέψημα ή σε σούπα με άλλα λαχανικά. Τα φύλλα της τσουκνίδας περιέχουν το βόριο, το οποίο είναι πολύτιμο συστατικό για τη διατήρηση του ασβέστιου στα κόκαλα. Μπορούμε λοιπόν να βράσουμε περίπου 150 γραμμάρια φύλλων και να τα πιούμε σε όποια μορφή θέλουμε. Για τους πάσχοντες, αυτή είναι η ημερήσια συνιστώμενη δόση.
3) Με την αντιφλογιστική της δράση, η αγριάδα κάνει καλό στους πόνους των αρθριτικών. Για τα αρθριτικά ο Διοσκουρίδης συνιστά την αγριάδα (αγρόπυρο). Βράζουμε 30 γραμμάρια ριζών αγριάδας σε ένα λίτρο νερό. Πριν το σουρώσουμε το αφήνουμε να κρυώσει. Πίνουμε από ένα νεροπότηρο πρωί-μεσημέρι-βράδυ με άδειο στομάχι.
4) Πολλοί επίσης υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη C έχει σαφώς θετική επίδραση σε όσους υποφέρουν από αρθριτικά. Ένας φρεσκοστιμμένος χυμός πορτοκάλι ή γκρέιπ φρουτ, το πρωί με άδειο στομάχι, κάνει καλό σε όλους και για όλα, το ίδιο και δυο κουταλιές της σούπας λεμόνι.
5) Βράστε μισό κιλό θυμάρι και χύστε το μέσα στη μπανιέρα για να κάνετε ένα μπάνιο με αυτό. Ως γιατροσόφι, έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό.