MARDI-DI-NEWS

ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ,ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Γρίπη

Η γρίπη είναι από τις πιο κοινές παθήσεις και εκδηλώνεται κυρίως στις αλλαγές της θερμοκρασίας, από τη ζέστη στο κρύο. Κάθε χρόνο ταλαιπωρούνται μεγάλες μάζες πληθυσμών ανά τον κόσμο, οπότε οφείλουμε να δράμε και προληπτικά εναντίον της. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε δεν είναι να στρεφόμαστε στα φάρμακα, αλλά να επισκεπτόμαστε το φαρμακείο της φύσης για λύσεις φιλικές προς τον οργανισμό μας. Η γρίπη έχει δυνατότερα συμπτώματα από το απλό κρυολόγημα και μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό, ατονία - αδυναμία, ρινική καταρροή, πονόλαιμο, βήχα κτλ. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η γρίπη και το κρυολόγημα προκαλούνται από ιούς. Η καλύτερη αντιμετώπιση της γρίπης είναι η "συνοδευτική" θεραπεία μέχρι ο οργανισμός μας να καταφέρει να αντιδράσει μόνος του. Να ενεργοποιήσει δηλαδή τους δικούς του μηχανισμούς άμυνας, τα αντισώματα, που θα διώξουν τον ιο. Χρήσιμο είναι να ξέρουμε πως το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, αυξάνει τα συμπτώματα. Στη διάρκεια της γρίπης είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε πολλά υγρά, κυρίως νερό, αλλά και χυμούς πλούσιους σε βιταμίνη C και να αποφεύγουμε το αλκοόλ. Η γρίπη, επίσης, χρειάζεται ξεκούραση. Αν πρόκειται να βάλετε σταγόνες στη μύτη σας, προτιμήστε το φυσιολογικό ορό και όχι χημικές και κορτιζονούχες ενώσεις. Τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν τη γρίπη.

Δενδρολίβανο
1) Το δενδρολίβανο είναι ένα πολύ καλό αποχρεμπτικό και η δημοφιλέστερη χρήση του είναι σαν αφέψημα. Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού με φύλλα ή λουλούδια μέσα σε βρασμένο νερό για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε μέχρι 2 κούπες την ημέρα.

2) Σε οποιοδήποτε σχετικό αφέψημα, μπορούμε να προσθέσουμε 3 αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού, για να εμπλουτίσει το ρόφημά μας με βιταμίνη C, πολύτιμη για τον εξασθενημένο, λόγω γρίπης, οργανισμό μας.

3) Ο ευκάλυπτος είναι ιδιαίτερα χρήσιμος αφού καταπραΰνει το βήχα, τον πονόλαιμο και τα συμπτώματα της βρογχίτιδας. Βοηθά στο κατέβασμα του πυρετού και στην αντιμετώπιση του πονοκέφαλου. Βράζουμε ένα φλυτζάνι νερό και τοποθετούμε μέσα 3 φύλλα ευκάλυπτου. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά και το πίνουμε. Συστήνονται 3 φλυτζάνια τη μέρα.

4)  Για την ιγμορίτιδα και τη ρινική συμφόρηση, είναι πασίγνωστο το ότι μπορούμε να ρίξουμε μια χούφτα φύλλα ευκάλυπτου σε νερό που βράζει μέσα σε μια κατσαρόλα και να κάνουμε εισπνοές από κοντά. Χρήσιμο είναι να αφήσουμε τον ατμό από τα φύλλα του ευκαλύπτου να γεμίσουν την ατμόσφαιρα σε ολόκληρο το δωμάτιο, αφού σκοτώνει και τα μικρόβια. Αντί για φύλλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αρκετές σταγόνες από αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου.

5)  Η αλλικίνη που περιέχει το σκόρδο δρα καταλυτικά υπέρ της πρόληψης του κρυώματος, των ιών και της γρίπης. Αν το αντέχουμε, είναι καλό να φάμε μια ωμή σκελίδα σκόρδου το πρωί με άδειο στομάχι.

6) Το θυμάρι δρα προληπτικά στις ιώσεις και τις επιδημίες γρίπης. Οι αντισηπτικές του ιδιότητες είναι πολύτιμες για το ουροποιητικό σύστημα και τους πνεύμονες. Σε περιπτώσεις βήχα, βρογχίτιδας και παρόμοιων συμπτωμάτων. Για τον πονόλαιμο και την καταρροή συνίσταται, ως πιο αποτελεσματικό, να μασάμε θυμάρι. Για τις ερεθισμένες αμυγδαλές, πίνουμε το αφέψημα, το οποίο φτιάχνουμε σε μια κούπα βραστό νερό, το οποίο κατεβάζουμε από τη φωτιά μόλις κοχλάσει και ρίχνουμε μέσα ένα κλαδί θυμαριού. Αφήνουμε 10 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα μετά τα γεύματα.

7) Για το δυνατό κρυολόγημα, η αχιλλαία είναι ένα θαυμάσιο αντιπυρετικό. Βράζουμε δυο κουταλάκια του γλυκού σε ένα φλυτζάνι νερό για 10 λεπτά και επαναλαμβάνουμε τρεις φορές την ημέρα. 

Printfriendly