MARDI-DI-NEWS

ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ,ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Μαντία Ποντιακά



Απίστευτα νόστιμα
Συνταγή για Μαντία
Τα μαντία είναι ένα αγαπημένο φαγητό των Ποντίων, που βρίσκεται στο τραπέζι σε κάθε οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση. Η ιστορία, η μυρωδιά και η γεύση τους είναι ένα κομμάτι της Ποντιακής γαστρονομίας.
Αναφερόμενοι στην Ποντιακή κουζίνα εννοούμε κυρίως τις διατροφικές συνήθειες, τις προτιμήσεις και τις μεθόδους μαγειρικής που έφεραν και με ιδιαίτερο σεβασμό διαφυλάττουν μέχρι σήμερα οι Έλληνες πρόσφυγες, από τις περιοχές του Εύξεινου Πόντου, όταν μετά από χιλιετίες αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τον τόπο τους...

Για την παρασκευή τους απαιτείται χρόνος και υπομονή, όμως το αποτέλεσμα θα σας
ανταμείψει. Μιας και θα είναι ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα που έχετε δοκιμάσει!

Υλικά για την ζύμη

• ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2 αυγά
• Αλάτι (1 κουταλάκι του γλυκού)
• Χλιαρό νερό (όσο χρειάζεται για να γίνει μια σκληρή ζύμη)


Υλικά για την γέμιση

• 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
• 1 κιλό κρεμμύδια χοντροκομμένα
• 1 κουταλι σούπας αλάτι
• 1 κουτάλι σούπας πιπέρι
• 4 κουτάλι σούπας ελαιόλαδο


Εκτέλεση

1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για μία ώρα.
2. Ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια, με διαστάσεις περίπου 10 εκατοστά.
3. Βάζουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση σε ένα μπολ, τρίβουμε και το κρεμμύδι μέσα και τα ζυμώνουμε καλά.
4. Παίρνουμε ένα κομμάτι φύλλου, το γεμίζουμε με ένα κουταλάκι γέμιση και το κλείνουμε σαν μικρό πουγκί.
5. Μόλις ετοιμάσουμε όλα τα μαντία, τα ψήνουμε στον ατμό, σε ειδική κατσαρόλα με διάτρητους δίσκους για 45 λεπτά. Εάν δεν διαθέτουμε τέτοιο σκεύος, χρησιμοποιούμε κατσαρόλα με εξάρτημα ατμού.
6. Σερβίρονται ζεστά, με πάπρικα γλυκιά ή καυτερή.
 

Καλή σας όρεξη!

lelevose.gr

Printfriendly