MARDI-DI-NEWS

ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ,ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

ΣΥΡΟΠΙΑΣΤΟ ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ




ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο φύλλα κρούστας για ζαχαροπλαστική (16-18 φύλλα)
1 κούπα καρύδια
1 κούπα φυστίκια αιγίνης
2 κγ κανέλλα
1/2κγ γαρύφαλλο
καλαμποκέλαιο
μοσχοκάρυδο σκονη
μαστίχα Χίου κοπανισμένη

1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη
2 κγ χυμό λεμόνι
λίγο χυμό μανταρινιού αν θέλουμε
φλούδα μανταρινιού αν θέλουμε

Βγαίνουν 24-27 τεμάχια.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε το μείγμα της γέμισης:
Τριβουμε τους ξηρούς καρπούς.
(επειδή βαριέμαι το γουδί, αλλά στο μούλτι θα γίνουν σκόνη και καθόλου δεν το θέλουμε αυτό, τους βάζω σε μια πλαστική σακούλα κατάψυξης, από αυτές που κλείνουν, και με τον χοντρό πλάστη τους... λιανίζω)
Τους ανακατεύουμε με τα μπαχαρικά.

Απλώνουμε 1 φύλλο στην επιφάνεια εργασίας μας. Το λαδώνουμε με καλαμποκέλαιο. Πάνω του στρώνουμε δεύτερο φύλλο. Λαδώνουμε ξανά. Κόβουμε σε 3 λωρίδες (η μεγάλη πλευρά είναι περίπου 40εκ οπότε θα βγει κάθε λωρίδα περίπου 13εκ). Βάζουμε ψηλά σε κάθε λωρίδα μία κουταλιά του γλυκού από το μείγμα της γέμισης. Το στρώνουμε να απλωθεί παράλληλα με την μικρή πλευρά της λωρίδας (13εκ). Προσέχουμε να απέχει η γέμιση και από την άκρη και από τα πλάγια του φύλλου μας περίπου 1εκ, γιατί στη συνέχεια διπλώνουμε τα πλαϊνά του φύλλου προς τα μέσα και στη συνέχεια τυλίγουμε την λωρίδα σε... φλογέρα.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
(προσοχή μην ξεραθεί η ζύμη - παίρνουμε τα 2 φύλλα και μέχρι να τελειώσουμε με αυτά, κρατάμε διπλωμένη την ζύμη ή σκεπασμένη με νωπή πετσέτα)
Τοποθετούμε κάθε φλογέρα σε λαδωμένο ταψί (καλύτερα να μην ακουμπάνε μεταξύ τους) και την λαδώνουμε αμέσως για να μην στεγνώσει.*

Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 για 15-20 λεπτά, να ροδοκοκκινίσει το φύλλο.

Εν τω μεταξύ, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το λεμόνι. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι και τα αφήνουμε ήσυχα-ήσυχα να ρουφήξουνε την γλύκα και να κρυώσουνε.

Printfriendly